Hva er oktoberfest?

Historie

Oktoberfest ble arrangert første gang 12. oktober i 1810, til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser, og ble raskt gjort til en årlig foreteelse. I dag er den verdens største folkefest.

Festivalen pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober på et område som heter Theresienwiese, oppkalt etter prinsesse Therese. I anledningen festen brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smakrikt. Det får bare produseres av lokale bryggerier. Ølserveringen skjer i store telt som rommer 3-10 000 mennesker og tar inntil to måneder å reise.

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, spesielt til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning. I Norge er også Oktoberfesten blitt en tradisjon for god mat, og en god gammeldags «flatfylla».

Lederhosen

Lederhosen

Lederhosen (tysk for «lærbukser») er korte bukser laget av lær, som tradisjonelt ble brukt som fritidsantrekk for menn i Bayern, men også andre områder av Tyskland og Østerrike. I dag brukes de mest av eldre menn i byer i Alpene, samt i München. De regnes feilaktig som en del av Tracht, folkedraktene i land med tysktalende befolkning. Buksene lages av eksempelvis gris- eller elgskinn. Knelange Lederhosen kalles Bundhosen.